دشت لاله های وحشی
گل لاله واژگون در استان چهارمحال و بختیاری در نقاط مختلف پراکنده است که مهمترین آنها دشت کوهرنگ محسوب میشود. این دشت معروفترین دشت لاله واژگون کشور است که سه هزار و ۶۰۰ هکتار وسعت دارد و بهعنوان یکی از رویشگاههای اصلی اینگونه گیاهی شناخته میشود. بخشهایی از دشت لاله های واژگون کوهرنگ در منطقه دوآب صمصامی، در سال ۱۳۷۵ با هدف حفاظت از این گل ارزشمند بهعنوان اثر طبیعی تحت حفاظت سازمان محیطزیست ایران قرار گرفت.
لاله واژگون یکی از از نادرترین و با ارزشترین گلهای جهان به شمار میرود که خاستگاه اصلی رویش آن ایران است و ۱۵ گونه از این گل در کشور شناسایی شده است. این گل در دو نوع قرمز و زرد میروید که به گونه زرد آن، لاله نرگسی نیز گفته میشود. لاله واژگون با دامنههای سنگلاخی و صخرهای سازگاری بالایی دارد و ارتفاع آن به ۵۰ تا ۸۰ سانتیمتر میرسد.
دشت لالههای واژگون کوهرنگ کجاست؟
دشت لالههای واژگون کوهرنگ در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد و یکی از جاهای دیدنی چلگرد به شمار میرود. این دشت سرسبز در ۲۰ کیلومتری شهر چلگرد و در نزدیکی روستای بنواستکی از توابع شهرستان کوهرنگ جای گرفته است.
مسیر رسیدن به دشت لالههای واژگون کوهرنگ بسیار دیدنی و تماشایی است و در طول این مسیر تپههای سرسبز و کوههای پوشیده از برف و چشمههای جاری جلوهگری میکنند.
- فاصله شهرکرد تا دشت لالههای واژگون کوهرنگ: حدود ۹۰ کیلومتر
- آدرس: استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان کوهرنگ، شهر چلگرد، جاده چلگرد به دیمه، ۲۰ کیلومتری چلگرد، روستای بنواستکی
زمان دشت لالههای واژگون کوهرنگ
با فرا رسیدن فصل سرسبزی و بهار طبیعت، کوهرنگ آماده میزبانی از هزاران هزار لاله قرمز رنگ و زیبا میشود. جشن لالههای واژگون دشت کوهرنگ تقریبا از اواسط فرودین آغاز و تا اواخر اردیبهشتماه ادامه پیدا میکند. در این هنگام، لالههای سربه زیر میشکفند و سراسر این دشت مخملی را غرق در شگفتی میسازنند.
تهدیدات زیست محیطی دشت لالههای واژگون کوهرنگ
دشت لالههای واژگون کوهرنگ به مانند سایر دشتهای لاله واژگون در معرض خطر قرار دارد و حتی از وسعت آن کاسته شده است. عوامل متعدد تهدیدکننده لالههای واژگون این دشت از این قرار است::
- حضور بیش از اندازه گردشگران بومی و غیربومی
- چیده شدن گلها و خارج کردن غده و پیاز لالهها از داخل خاک
- شکستن ساقه گلها در اثر پهن کردن زیرانداز
- لگدمال کردن لالهها در اثر ترددهای غیر اصولی و غیرضروری بازدیدکنندگان در دشت و عدم کنترل فرزندان و جلوگیری از آسیبرساندن آنها به گلها
- ورود دام به دشت بهویژه در اواخر اردیبهشتماه و خردادماه و در در مرحله بذردهی گلها
- آفات و بیماری ناشی از ضعف بیولوژیکی لالهها به دلیل عوامل انسانی، فشار دام و سوءمدیریت
- تغییرات اقلیمی و خشکسالی
بدون دیدگاه