غار سهولان

غار سهولان

(کردی: سه‌هۆڵان) در روستای سهولان، ۴۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر مهاباد، جاده برهان و روستای عیسی کند واقع شده‌است. این غار مابین شهرستان مهاباد و شهرستان بوکان قرار گرفته‌است. از سمت شهر بوکان، ۲۵ کیلومتر فاصله دارد.

غار سهولان

غار سهولان دومین غار آبی بزرگ ایران بوده و این غار یکی از کم‌نظیرترین غارهای طبیعی کشور و شگفت‌انگیزترین چشم‌اندازهای طبیعت آذربایجان غربی است و به گفته برخی از افراد بومی خانه مردم پارتی تبار بوده البته غار سهولان به زبان کردی به معنی یخبندان و در نزدیکی روستایی به همین نام قرار گرفته است ولی مردم محلی این منطقه این غار را کونه کوتر، یعنی لانه کبوتر نیز می‌نامند و دلیل این نام‌گذاری وجود تعداد زیادی لانه کبوتر داخل غار است.

سهولان نیز یکی از بی‌نظیرترین غارها که قدمت آن به دوران دوم زمین‌شناسی یعنی کرتاسه می‌رسد.

گوشه گوشه‌ی این غار آهکی پر از دیدنی‌های چشم‌نواز است. قندیل‌های زیبا و تماشایی که سقف و دیوارهای سهولان را مزین کرده‌اند و اشکال مختلف آهکی نیز که در اثر ریزش آب و ایجاد سائیدگی صخره‌های آهکی به وجود آمده‌اند که عروس دریایی، هشت پا، مار ماهی، لاک‌پشت حیوانات دریایی پای فیل، شیر، خوشه انگور از جمله آن‌ها است و البته از بهترین سوژه‌ها برای گرفتن یک عکس ماندگار هستند.

اما یکی از هیجان‌انگیزترین تفریح‌ها در این غار، قایق‌سواری در دریاچه‌ها و حوضچه‌ها است که با یک نگاه می‌توانید پی به رازهای درونی‌شان ببرید؛ چراکه دریاچه‌ها مملو از آب‌های زلال و صافی هستند که تا چند متر می‎شود داخل آن‌ها را دید. از این دریاچه به آن دریاچه قایق‌سواری کردن و عبور از دالان‌های سهولان، گوش سپردن به صداهای سحرانگیز، همه و همه خاطرات شما را در بازدید از این مکان رقم می‌زنند.

مساحت داخلی غار سهولان حدود 600 مترمربع و محتویات غار سنگ‌های آهکی است، ارتفاع سقف غار تا سطح دریاچه آن 50 متر بوده و عمق آب در برخی جاها به 32 متر می‌رسد این پدیده زیبا و نادر دارای 2 دهانه بوده و اختلاف دمای درون و بیرون غار نیز بین 10 الی 15 درجه است و با جلوه‌های طبیعی و قندیل‌های منحصر به‌ فردی که دارد در دامنه رشته کوه‌های کوتر قرار گرفته است.

سهولان دارای دو ورودی است که یکی ۱۷۸ و دیگری ۱۰۷ پله دارند و شما از یکی وارد و از دیگری خارج می‌شوید. با طی کردن این پله‌ها، به عمق ۳۰ متری زمین می‌روید که البته با نزدیک شدن به عمق زمین و کف غار، فشار هوا افزایش و اکسیژن هم کم می‌شود و رطوبت هوا به ۷۸ درصد می‌رسد. این غار از دو بخش آبی و خشکی تشکیل شده که هم مکانی برای غارپیمایی است و هم با داشتن سه حوضچه یا دریاچه امکان سوار شدن بر قایق و عبور از آن‌ها در محدوده‌های مشخص وجود دارد. عمق متوسط حوضچه‌ها ۱۵ متر و عمیق‌ترین محل آن ۳۱ متر عمق دارد. اختلاف دمای درون و بیرون غار ۱۰ الی ۱۵ درجه است که در فصل تابستان و زمستان بین ۱۰ تا ۱۳ درجه سانتی‌گراد تغییر می‌کند. رطوبت غار نیز بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است که در اثر همین رطوبت زیاد خزه‌های سبز و قهوه‌ای رنگی روی سنگ‌ها و صخره‌های را پوشانده‌اند.

غار سهولان

سایر اطلاعات در مورد مشخصات این غار منحصربه‌فرد عبارت‌انداز:

  • مساحت کشف شده: حدود دو هکتار
  • طول مسیر آبی کشف شده: ۳۰۰ متر
  • طول مسیر خشکی کشف شده: ۳۰۰ متر
  • وسعت تالار اصلی: ۵۸ متر در ۴۲ متر
  • ارتفاع سقف غار: ۵۰ متر

ساکنان غار

ساکنان این غار موجودات عجیب و غریب افسانه‌ای که در فیلم‌ها دیده‌اید و در داستان‌ها شنیده‌اید نیستند؛ بلکه کبوتر، زالو، مارگوس (لجن خوار)، خفاش‌ها و موجودات ریز و کوچک هستند که درآب زندگی می‌کنند. کبوتران چاهی زیادی برای لانه‌سازی و گذران زندگی در سهولان خانه دارند و در جاهای مختلف غار نیز خفاش‌های آشیانه‌ ساخته‌اند. به‌دلیل تاریک بودن و نبود نور، هیچ نوع جلبکی در آب دریاچه‌ی سهولان رشد نمی‌کند و تنها جانداران میکروسکوپی وجود دارند

غار سهولان

تاریخچه

تاریخ کشف غار مشخص نیست، به این دلیل که همیشه در حوالی آن، روستاها و مناطق مسکونی بوده و مردم همواره از آن به عنوان پناهگاه و محلی برای شکار استفاده کرده‌اند؛ ولی به‌طور رسمی ژاک دمورگان همراه اهالی روستای سهولان دست به ساختن کلک (قایق چوبی کوچک) زدند و از مسیر ابی دیدن کردن و یک کروکی از غار کشیدند که ۶۰درصد با واقعیت کنونی همخوانی دارد. تاکنون حدود ۲۵۰ متر از محدوده خشکی و ۳۰۰ متر از محدوده آبی این غار زیبا کشف شده‌است. غار سهولان در درون خود دریاچه ای جای داده که گاه عمق آن به حدود ۶۰ متر می‌رسد. ارتفاع سقف غار از کف دریاچه در حدود ۵۰ متر است. دمای درونی غار نیز در مقایسه با دمای بیرن از غار قریب به ۱۵ درجه خنک تر و بین ۵ تا ۱۰ درجه سانتیگراد است. غار سهولان در زمره یکی از بزرگترین غارهای آبی ایران قرار دارد و قایق‌سواری در دریاچه آن یکی از جذاب‌ترین جاذبه‌های این غار است. آب این دریاچه‌ها از سفره‌های زیرزمینی و جوشش چشمه‌ها تأمین می‌شود. غار سهولان دارای دو ورودی است که یکی از ورودی‌ها اصلی است. در بدو ورود به غار نیز در حدود ۱۰۰ پله بتنی تعبیه شده‌است تا کار ورود به داخل غار را آسان‌تر کند.

غار سهولان

آدرس

استان آذربایجان غربی، شهر مهاباد، 35 کیلومتری محور بوکان-مهاباد، ۲۸ کیلومتری شهر بوکان

چکیده

در روستای سهولان، ۴۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر مهاباد، جاده برهان و روستای عیسی کند واقع شده‌است.

غار سهولان دومین غار آبی بزرگ ایران بوده و این غار یکی از کم‌نظیرترین غارهای طبیعی کشور و شگفت‌انگیزترین چشم‌اندازهای طبیعت آذربایجان غربی است. غار دارای دو دهانه است که به زبان کردی کونه کوتر (به معنای دهانه ی کبوتر)  و کونه مالان (به معنای دهانه ی خانه ها) نامیده میشود.

مساحت داخلی غار سهولان حدود 600 مترمربع و محتویات غار سنگ‌های آهکی است و اختلاف دمای درون و بیرون غار نیز بین 10 الی 15 درجه است و با جلوه‌های طبیعی و قندیل‌های منحصر به‌ فردی که دارد در دامنه رشته کوه‌های کوتر ( به معنی کبوتر) قرار گرفته است.

تاریخ کشف غار مشخص نیست ولی به‌طور رسمی ژاک دمورگان همراه اهالی روستای سهولان کروکی از این غار کشیدند که تاکنون حدود ۲۵۰ متر از محدوده خشکی و ۳۰۰ متر از محدوده آبی این غار زیبا کشف شده‌است.

موجودات این غار کبوتر، زالو، مارگوس (لجن خوار)، خفاش‌ها و موجودات ریز و کوچک هستند که درآب زندگی می‌کنند. کبوتران چاهی زیادی برای لانه‌سازی و گذران زندگی در سهولان خانه دارند.

گوشه گوشه‌ی این غار آهکی پر از دیدنی‌های چشم‌نواز است. قندیل‌های زیبا و تماشایی که سقف و دیوارهای سهولان را مزین کرده‌اند.

آدرس این غار زیبا در استان آذربایجان غربی، شهر مهاباد، 35 کیلومتری محور بوکان-مهاباد، ۲۸ کیلومتری شهر بوکان.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.